Kalisie voňavá

Herbář/Kalisie voňavá

Callisia fragrans (známá též jako Domácí ženšen)

Popis

Kalisie je robustní pokojová vytrvalá rostlina, které se připisuje mnoho léčebných účinků. Je známá také pod lidovými názvy Zlatý nebo též Venušin vlas nebo Domácí ženšen. Rostlina dorůstá výšky kolem 50 až 100cm a je původem z tropických oblastí.

Pěstování

Kalisii můžeme pěstovat doma v květináči. Od jara do podzimu může být rostlina umístěna i venku, není náročná na pěstování. Vhodné je její umístění na rozptýleném světle nebo v polostínu. Přímé slunce způsobuje zasychání konců listů. Pěstujeme v rašelinovém, mírně vlhkém substrátu, s dobrou drenáží. Rostlina nesnáší horký suchý vzduch, zejména v blízkosti topení. Jednou za 14 dní můžeme vylepšovat půdu hnojivem pro pokojové rostliny. V zimě nehnojíme, omezíme zálivku, a pokud možno umístíme na chladnější místo kolem 12 ˚C. Rostlina krátkodobě snese teplotu do 5 ˚C. Na jaře každoročně přesazujeme, rostlina dobře snáší silný zpětný řez, starší nevzhledné jedince znovu nařízkujeme.

Užití

K léčbě se používají listy nejlépe 20 cm dlouhé nebo liánovité oddenky, které mají alespoň 8 kolínek, která jsou nejúčinnější. Kalisii se připisuje celá řada účinků od léčby alergií, kardiovaskulárních chorob, revmatismu, očních a infekčních onemocnění, až po silné tonizující a protizánětlivé účinky. Kalisie patří také mezi silné detoxikační prostředky. Samotné listy můžeme použít obdobně jako listy aloe vera na podrážděnou kůži, vyrážku, drobné popáleniny a řezné ranky.

Výzkum kalisii připisuje blahodárné účinky především při léčbě a prevenci rakoviny, dále také podporuje léčbu cyst v prsou, cukrovky, slinivky a snižuje vysoký krevní tlak. Zvláště ji oceníte při problémech se štítnou žlázou. Odvar z kalisie upravuje funkci štítné žlázy v obou směrech, jak hypofunkci, tak hyperfunkci.

Zpracování

Bylo zjištěno, že listy a oddenky se mají před zpracováním uložit do sáčku a nechat pár dní v lednici (nejlépe 14 dní). Pobyt v lednici kalisii jedině prospěje, v listech a oddencích se dodatečně vytvoří rostlinné biogenní stimulátory, které navyšují jejich léčivost a účinnost. Kalisie se nemá vnitřně užívat v těhotenství, při kojení, nepodáváme ji ani dětem.

Z těchto odleželých listů a oddenků si můžete připravit lihový výluh, odvar, mast, olej či vypít čerstvou šťávu z rozmixovaných listů.

Odvar z kalisie

Na odvar budete potřebovat jeden velký list, který povařte na mírném ohni ve skle nebo smaltované nádobě v jednom litru vody. Vařte minimálně 15 minut, list vyjměte a nechte odvar zcela vychladnout. Studený odvar můžete skladovat v lednici, slouží k vnitřnímu i vnějšímu použití. Spotřebujte do několika dnů.

Kalisii můžete užívat i preventivně po celý rok. Čas od času si můžete požvýkat čerstvý kousek listu či oddenku, maximálně však třikrát denně. Po vyžvýkání zbytek vyplivněte.

Sazenice této rostliny máme k dispozici v kamenné prodejně.