Levandule lékařská

Herbář/Levandule lékařská

Lavandula angustifolia

Popis

Levandule je asi jedna z nejznámějších rostlin původně z oblasti Středomoří. Je typická pro svou vůni, která láka čmeláky a včely, avšak obtížný hmyz zpravidla odpuzuje. Rostlina dobře snáší sucho a nemá ráda přemokření.

Pěstování

Semena vyséváme v únoru na povrch výsevního substrátu v misce na parapetu. Semínka zavlažíme rosením, misku přikryjeme igelitem a umístíme na co nejsvětlejší místo. Po vzejití malé sazeničky přepícháme jednotlivě do květináčů. Ven sázíme od poloviny května.

Sazenice levandule pěstujeme na přímém slunci ve vápnité, dobře propustné půdě, cca 30 cm od sebe. Vybereme suché a chráněné stanoviště. Pozor rostliny potřebují velmi střídmou zálivku! Po odkvětu na konci srpna sestřihneme bylinné lodyhy těsně nad koncem zdřevnatělých částí. Keříkům poskytneme zimní ochranu v podobě vrstvy klestí.

Levanduli sklízíme v poledním čase, ve žhnoucím horku, kdy je obsah éterických olejů nejvyšší. Z květonosných lodyh ostříháme horních 10 – 15 cm. Sklizený materiál necháme uschnout za mírného tepla nejlépe n a nějakém stinném místě, nejlépe v obývacím pokoji nebo ložnici – bylinka místnost příjemně provoní a zároveň odežene otravný hmyz.

Užití

Levandule pomáhá proti nespavosti a depresím, mírně snižuje krevní tlak, přináší uvolnění při bolestech hlavy a vyrovnanost při stresu. Také pomáhá zvýšit schopnost soustředění a povzbuzuje trávení, produkci žluči, mírní nadýmání a uvolňuje křeče. Olej z levandule skvěle působí na hojení ran a popálenin, používá se k inhalaci při zánětu průdušek, při bolestech v krku. Dokáže také utišit svědění, stimulovat prokrvení tkáně nebo zmírnit bolest zubů. Pomocí rostliny lze léčit i výrony, hysterii a třesavku. Olej je osvědčeným mazáním při potížích spojených s dnou a revmatem. Působí také jako přírodní repelent proti mouchám a komárům.

Sazenice, ale i semena této rostliny máme k dispozici v kamenné prodejně