Migrénovník

Herbář/Migrénovník

Iboza species

Popis

Migrénovník je rostlina původem z oblasti jižní Afriky. Rostlina má velmi dekorativní vzhled a je zajímavá svou vůní. Po rozemnutí listu mezi prsty voní po kadidlu.

Pěstování

Migrénovník se v našich podmínkách pěstuje jako pokojová rostlina na světlém místě. Každoročně, nejlépe na jaře, rostlinu přesadíme do o něco většího květináče. Zeminu použijeme normální, propustnou, např. zahradnický substrát universal. Lze jej přihnojovat nějakým přírodním hnojivem, nebo hnojivem pro bylinky. Migrénovník je vděčný za letnění, tzn. umístění ven přes léto. Nesmíme jej však zapomenout uklidit, než přijdou mrazy. Zimovat tuto úžasnou rostlinu můžeme na světlém místě s občasnou zálivkou. Obecně migrénovník nesnáší dlouhodobé přemokření.

Užití

Migrénovník pomáhá zejména při bolestech hlavy (přiložení pomačkaných listů na spánky), při rýmě, žaludečních i respiračních onemocněních. Podporuje také imunitní systém. Šťáva z listů působí antibakteriálně a antifungicidně. Migrénovník lze používat k inhalaci, jako šťávu z listů nebo v podobě masti.

Sazenice této rostliny máme k dispozici v kamenné prodejně.